Vapaudesta

Isänmaa ja vapaus

…Isänmaa ilman vapautta ja ansiomahdollisuuksia on suuri sana, jolla on vähän sisältöä!

Vastaus Kuninkaallisen tiedeakatemian esittämään kysymykseen: mikä voi olla syynä siihen, että suuri joukko ruotsalaisia muuttaa joka vuosi maasta ja millä keinoin maastamuuttoa voitaisiin parhaiten torjua? (1765), § 18, s. 53. Suomennos: Antero Tiusanen.

Vapaus on tärkein

Vapaus kuivia kannikoita syöden on usein ihmiselle mieluisampaa kuin runsas ruoka toisen määräysvallan alaisuudessa. Hinnan saa varmastikin maksaa siitä, että jalat ovat oman pöydän alla, mutta kukapa ei valitsisi mieluummin tätä, vaikka joutuisi tulemaan toimeen vähällä, kuin hyvää toimeentuloa toisen palvelijana?

Ajatuksia isäntien ja palkollisten luonnollisista oikeuksista (1778), § 5, s. 15–16. Suomennos: Heikki Eskelinen.

Pieni suuri sana

Puhun vain pienestä, mutta siunatusta sanasta vapaus.

Ajatuksia isäntien ja palkollisten luonnollisista oikeuksista (1778), § 12, s. 42. Suomennos: Heikki Eskelinen.

Pakot

Yksi pakko tekee aina toisen pakon välttämättömäksi.

Ajatuksia isäntien ja palkollisten luonnollisista oikeuksista (1778), § 9, s. 28. Suomennos: Heikki Eskelinen.

Vapaus – vain sanoja?

Harvat puhuvat kansalaisten vapauden puolesta, vaikka useimmilla on tämä sana jatkuvasti huulillaan, ja enemmistö pitää omavaltaisuuden puolustajina ja poliittisina vapaa-ajattelijoina niitä harvoja, jotka ponnistelevat eteenpäin tällä tiellä ja joiden mielestä ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ihmisille. Toiset puhuvat toki paljon vapaudesta, mutta tarkoittavat vain tiettyjen ihmisjoukkojen tai henkilöiden vapautta ja unohtavat vähäisimmät, joilla ei ole ollut onnea päästä muiden pystyttämien suojavallitusten sisäpuolelle, vaan jotka joutuvat tietysti entistäkin ahtaammalle ja vaille sijaa maapallollamme, kun suojavallituksia laajennetaan toisia varten.

Ajatuksia isäntien ja palkollisten luonnollisista oikeuksista (1778), § 1, s. [1]–2. Suomennos: Heikki Eskelinen.